Veelgestelde vragen

Fairtrade betekent “eerlijke handel”. Wereldwinkel Waalwijk wil kleinschalige producenten in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot de Westerse markt, een platform bieden. Ze betalen daarvoor dus een eerlijke prijs. Een prijs waarvan de maker zich kan onderhouden, kinderen naar school sturen en zijn omgeving kan ondersteunen. Fairtrade betekent in feite, dat we het belang van de producent voorop zetten. Daarom gaan we vaak langdurige relaties aan zodat de producent zich verder kan ontwikkelen. Waar vind je dat nog tegenwoordig?

Meer weten? Kijk op www.wereldwinkelsnederland.nl en klik op “criteria en certificering”.

Wij streven naar een wereld waar kleinschalige producenten een eerlijke kans krijgen om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Inkopers van grote ketens zijn alleen geïnteresseerd in prijs. Wij doen dat niet. Van Mexicaanse koffieboer tot Thaise keramist, van Keniaanse houtsnijder tot Zuid Afrikaanse wijnboer, als hij zich houdt aan de voorwaarden van certificering krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn product.

Iedereen die wat bij ons koopt, ondersteunt ons. Maar wie wat extra’s wil doen, wordt bij ons met trompetgeschal onthaald. Elke gift is een cadeautje en we gaan er echt niet van uit eten. Onze bankrekening is NL76RABO01478.48.512 t.n.v. Wereldwinkel Waalwijk. 

Wij zijn overigens een ANBI instelling; een door de fiscus erkend goed doel. Wij voldoen hieraan zodat uw gift dus aftrekbaar is voor de belasting.

Meer weten? www.anbi.nl. Ingeschreven onder Stichting Ontwikkelingssamenwerking Waalwijk, plaatselijk bekend als Wereldwinkel Waalwijk, RSIN nummer 000007284640.

Jazeker! Ons doel is kleinschalige omzet te genereren in ontwikkelingslanden. Áls we al wat verdienen, besteden we dat aan het investeren in onze winkel en aan ons assortiment, om zo de omzet verder te kunnen verhogen. Wij zijn onafhankelijk van enige landelijke organisatie, dus management-fees kennen we niet.

Wereldwinkels kopen hun producten bij verschillende importeurs. Die voldoen allen aan de criteria voor eerlijke handel, waarin goede afspraken zijn gemaakt. Een van die afspraken is, dat er een rechtvaardige prijs betaald moet worden aan de producent. De Nederlandse Mededingingsautoriteit voert de controle uit. 

Allereerst natuurlijk door een faire prijs te betalen en afzet te zoeken voor hun producten. Maar onze trendwatchers proberen hen ook een beetje te sturen, zodat hun marktaandeel groter wordt. Het liefst hebben we dat de grote warenhuizen ook hun producten gaat verkopen. Da’s dan jammer voor ons, maar wel het beste voor hen!

Nou dat zouden we wel willen, een reisje af en toe. Maar nee. De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels hebben erkende importeurs die voldoen aan Fairtrade-criteria. Soms werken die weer met exportorganisaties. Zolang dat allemaal transparant is, vinden we dat geen probleem. 

Tja, dat is dan maar zo. Het zijn simpelweg voorwaarden waaronder wij zaken doen: verbetering van de positie van vrouwen, geen discriminatie, geen kinderarbeid, vakbondsvrijheid, behoorlijke werkomstandigheden, geen belasting van het milieu, het is nogal wat allemaal. Maar voor ons is dit óók een aspect van het verbeteren van de wereld.